Salontafel

Het salontafel projekt uit 2014: Een salontafel, afmetingen 81.5 x 56 x 37 cm. (lxwxh), gemaakt van 24 puzzel-stukjes en 4 poten (elk 2 stukjes), allemaal anders en precies in elkaar passend. Zo maken ze een zichzelf ondersteunende constructie mogelijk. Er zijn geen schroeven, geen spijkers en ook geen lijm aan te pas gekomen om dit te realiseren. Het idee voor dit ontwerp is gebaseerd op en Jigsaw-puzzel en is bedoeld om in de beperkte ruimte van 20x20x20 cm. (het bouw-volume van mijn 3D-printer) te kunnen worden geprint op elke voor de amateur gangbare desktop 3D-printer.

Ik heb deze salontafel geheel zelf ontworpen en gebouwd en terwijl ik langzaam in de 3D print-wereld binnenkwam stoorden mij de onhandige en lelijke methodes om support aan een ontwerp toe te voegen, dus heb ik deze salontafel zo ontworpen dat er geen support nodig is, noch tijdens het printen, noch achteraf.

In het overzichtsplaatje is te zien hoe de verschillende onderdelen in welke volgorde in elkaar passen. Bij voorkeur vindt de opbouw ook in deze volgorde plaats om niet in stereografische problemen te komen. Indien gewenst kan het geheel weer in omgekeerde volgorde uit elkaar worden genomen. Voor enkele stukjes heb ik een kleine hamer met een blokje hout gebruikt om deze goed in elkaar te krijgen, maar de meeste stukjes klikken eenvoudigweg bij de assemblage meteen op hun plaats.

het centrale deel met de eerste onderdelen er aan vast onderdeel 9 wordt geprint, dit was een van de lastigste onderdelen vanwege warping tussenstadium met 15 stukken bevestigd, de lastige aansluiting tussen de stukken 12 (oranje) en 13 (wit) is goed gelukt, 15 (rood) is later in samen met 11 herzien
work in progress het blad is klaar! even een feestje tussendoor
het tafeltje compleet testen of het goed blijft staan het tafeltje is klaar!
tafeltje van onderaf, de ondersteuning door steeds een volgend onderdeel is goed te zien detail van de ondersteuning Feest!
poot met de "W" poot met de "v" poot met het jaartal 2014
 
poot met de "D" layout en montage-volgorde voor het blad
de eerste poot-onderdelen zijn klaar het tafelblad de trotse bouwer

Dit object is voor het eerst gepubliceerd op 21 oktober 2014 op de website Thingiverse.