Begin 2013 werd in Lelystad een fablab (het "bibliolab") geopend waar ik voor het eerst echt in aanraking kwam met een 3D-printer. Op een filmpje had ik zo'n ding al wel eens in werking gezien, maar hier kon ik er met mijn neus bovenop gaan staan en vanuit het fablab startte er ook een kennismakingscursus. In twee zaterdagmiddag-sessies van elk 2 uur maakte ik kennis met de software, de principes van het 3D-printen en "maakte" ik ook mijn eerste eigen "ding".

In de loop van het jaar experimenteerde ik met een paar proefobjecten, babbelde zo af-en-toe eens met de aanwezige enthousiastelingen en toen ik in 2014 door omstandigheden een bezigheid zocht sprong ik in het diepe en besloot zelf zo'n apparaat aan te gaan schaffen. Uit de verschillende mogelijkheden koos ik voor een 3D-printer van het merk Felix. Het grote voordeel van die machine was dat ik die zelf in elkaar ging zetten tijdens een workshop. Dat gaf mij de gelegenheid elk boutje en moertje alsmede elk draadje te leren kennen en te weten hoe een-en-ander precies werkte. Dat had zo z'n voordelen, want enkele dagen later liet ik de printer al vastlopen door een draad filament te kort af te knippen zodat de extruder verstopt raakte. Uit-elkaar, In-elkaar, begrijpen wat ik verkeerd deed, een goede raad vanuit de bemanning van de workshop en weer verder.

In de zomer pakte ik een van mijn plannetjes - waarvan ik inmiddels een schrift vol had - op: ik wilde een voorwerp maken wat gewoon in huis bruikbaar is. Vrienden zeiden gekscherend: "Een tafel ?" En waarom ook niet, een stoel is veel moeilijker want je wilt wel wat zitcomfort hebben en omdat ik een keer heb meegemaakt hoe het is wanneer een stoel het onder je begeeft, weet ik hoe pijnlijk een constructiefout kan zijn. Omdat ik noodgedwongen binnen de beperkte print-omvang van een desktop 3D-printer moest blijven werd ik meteen uitgedaagd een modulair iets te maken. De print-omvang van zo'n printer is ongeveer 20 x 20 x 20 cm., dus hoe maak je zoiets? Kijk voor het resultaat bij het "Salontafel"-projekt op deze website.

Modulair werken, zo min mogelijk support gebruiken, buiten de grenzen gaan van de printer, dat zijn typisch de dingen die mij trekken en daar maak ik zoveel mogelijk eigen - unieke - ontwerpen voor. Natuurlijk zie ik af-en-toe ook leuke dingen van/bij anderen en print ik die om er van te leren of gewoon omdat het leuk is, maar de grotere objecten op deze website zijn allemaal geheel eigen ontwerpen en met veel geduld en energie bereikte resultaten.